עובד על מחשב
לייף סטייל

למי מתאים ללמוד טיפול באומנות?

אומנות שמשה מזה שנים רבות כדרך להבעה של רגשות ללא מילים. עם השנים טכניקות שונות באומנות הפכו לשיטה טיפולית המתאימה לבעלי קשיים התפתחותיים ורגשיים, שמתקשים להביע את עצמם בדיבור. כיום, כול מי שמתחבר לעולם האומנות ורוצה גם לעזור לקבוצות אוכלוסייה שונות יכול ללמוד את התחום. במאמר זה נדון בהרחבה בסוגי המטופלים השונים בשיטה זו ולמי מתאים ללמוד נושא זה.

כיצד האומנות מסייעת לקבוצות אוכלוסייה שונות?

למרות שנהוג לחשוב כי טיפול באומנות הוא טכניקה שמתאימה לעזרה לילדים בלבד, בפועל ישנם לא מעט מטופלים מבוגרים שזקוקים לפעילות מכילה ותומכת, שתאפשר להם להציף רגשות ללא שיפוט. אלה הם חלק מקבוצות האוכלוסייה הנעזרות בטיפול זה:

מטופלים על הספקטרום האוטיסטי

אנשים המאובחנים על הספקטרום האוטיסטי סובלים מקשיים חברתיים וחוסר יכולת לתקשר רגשות לסביבה. מדובר הן בילדים והן בבוגרים הסובלים ממתח וחרדה, מתקשים להבין משמעות של סיטואציות חברתיות ועשויים להראות מנותקים. הטיפול באומנות מאפשר למטופל להמחיש את רגשותיו באמצעות צבע וחומר, כאשר התקשורת עם המטפל נבנית בעדינות ובהדרגה תוך כדי תהליך היצירה. ההתנסות בעבודה עם החומר במרחב המעניק תחושת ביטחון, ללא שיפוט, מאפשר למטופל להתמודד עם כאב, כעס, שמחה ורגשות נוספים ולבטא רגשות אלה בדרך א־מילולית.

טיפול במצבי טראומה

סוג מטופלים נוסף אשר לו טיפול באמצעות יצירה ואומנות יכול לסייע, הוא אדם שחווה טראומה בעבר או מתמודד עם קושי עז בהווה. קטגוריה זו רחבה מאד ונכללים בה: נפגעי אונס, בעלי תסמונת פוסט־טראומתית, אנשים שעברו התעללות מנטלית או פיזית ועוד. האומנות משמשת ככלי להמחשת הסיטואציה הטראומטית והיכולת לעבד אותה. במקרה של טיפול בילדים, שיטה זו מסוגלת לשמש ככלי, שבאמצעותו הילד יכול לתאר את ההתרחשות הפוגענית למטפל (בציור, פיסול או הדמיה אחרת), וכך ניתן להיעזר בגורמים המתאימים כדי לסייע לו.

חרדה חברתית וקשיים רגשיים

בגיל הרך היחסים בין הילד לסביבתו ממוקדים בפעילות משחק עם קבוצת השווים (החברים של הילד בני גילו). עבור חלק מהילדים, השהייה עם בני גילם גורמת לחרדה חברתית. באמצעות האומנות הילד יכול לבטא חרדה זו וליצור קשר עם המטופל באופן שיוכל לבטא את הקשיים שעימם הוא מתמודד. בנוסף, טיפול זה יכול לסייע לילדים עם קשיים רגשיים נוספים כמו: חרדות, התקפי זעם, קשיי שינה ועוד.

למי מתאים ללמוד טיפול בשיטה זו?

מקצוע זה מתאים לקשת רחבה של בעלי מקצוע המגיעים הן מתחום החינוך והן מהתחום הטיפולי. עובדות סוציאליות שרוצות לרכוש כלים טיפוליים נוספים יכולות ללמוד תחום זה ולהרחיב את יכולתן לעזור לילדים ומבוגרים המתמודדים עם מצבי חיים שונים.

בנוסף, התחום מתאים לחובבי אומנות המעוניינים לעסוק בתחום טיפולי בדרך הקרובה לליבם. למרות שאין צורך לדעת לצייר או לפסל כדי לטפל באחר, ההיכרות עם חומרי היצירה השונים יכולה להוות יתרון ולאפשר למטפל לבחור את האמצעי המתאים ביותר להבעת רגשות עבור כול מטופל.

לא רק אומנות חזותית

כאשר חושבים על אומנות עולה קונוטציה של אומנות חזותית כמו ציור ופיסול בלבד. אך יש לזכור כי טיפול באומנות כולל גם תחומים רבים נוספים כמו ביבליותרפיה (טיפול בקריאה או כתיבה), טיפול באמצעות מוזיקה ועוד תחומי אומנות נוספים. זהו עולם שלם שמאפשר למצוא דרכים יצירתיות ליצור קשר עם המטופל ולאפשר לו לבטא את עצמו בדרך ייחודית.

האם יש ללמוד את התחום כתואר שלם?

תחום זה נלמד הן כלימודי תעודה והן כתואר נוסף לבעלי תואר ראשון במקצוע טיפולי (כמו פסיכולוגיה). עד שנת 2004 משרד הבריאות חייב לעבור 1,200 שעות התמחות, קבלת תעודה במקצוע ועמידה בבחינת רישוי ממשלתית. כיום, בשל עתירה על פגיעה בחופש העיסוק, חלק מהמטפלים באומנות יכולים לעסוק במקצוע גם לאחר סיום לימודי התעודה בלבד, ואינם זקוקים לתואר ראשון במקצוע טיפולי. לפני שמתחילים חשוב לברר במוסד הלימודי מהם תנאי הקבלה והעיסוק בתחום שבו תרצו לטפל.

לסיכום, תחום הטיפול באמצעות אומנות הוא עיסוק מרתק, המאפשר להשתמש בכלי היצירה לצורך טיפול בקשיים שונים, הן במסגרת טיפולית פרטית והן במסגרת מוסד חינוכי. הטיפול מסייע הן לילדים והן למבוגרים וניתן ללמוד אותו במסגרת קורסים ממוקדים לאחר תואר בתחום טיפולי או בלעדיו. למקצוע זה יש ביקוש רב כיום והוא מאפשר לשלב עבודה כשכיר במסגרת טיפולים עם עבודה כמטפל עצמאי.


למי מתאים ללמוד טיפול באומנות?

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

הנצפים ביותר

‎למעלה

אהבתם את התכנים שלנו?לחצו לייק וקבלו עדכונים שוטפים