חדשות בעולם

150 שנים של שקט: מהו הסוד הדרום אמריקאי לשלום אזורי?

למקרה שלא ידעתם, ובשונה מאירופה, בדרום אמריקה לא היו מלחמות משמעותיות כבר כמעט 150 שנה.
בואו לגלות למה.

צילום: Unsplash

אחת הטענות שמציינים הרבה פעמים, כאשר מדברים על המאה ה-20 המדממת באירופה, היא העובדה שיש הרבה מדינות על שטח קטן יחסית, מה שגורם ליותר מתחים וחיכוכים. בצפון אמריקה ובאוסטרליה לא היו מלחמות כבר למעלה מ-100 שנה, אבל זה קל כשאין הרבה מדינות מסביבך. אפילו באסיה היו פחות מלחמות, והרבה פחות הרוגים במאבקים בינלאומיים, מאשר באירופה. אבל כשאומרים את הטענה הזו שוכחים שגם בדרום אמריקה לא הייתה מלחמה כמעט 150 שנה, ושם המדינות לא רק קרובות אחת לשנייה, אלא ממש יושבות אחת על השנייה. אז למה זה?

צילום: geralt

כשמדברים על דרום אמריקה, מדברים על היבשת הקולוניאלית של ספרד ופורטוגל, שלפני כ-250 שנה ובאופן הדרגתי, השיגה את עצמאותה, חלק מהמדינות במאבקים יותר קשים וחלקן בפחות. אבל עדיין, הרוב המוחלט עדיין צאצאים של אותה שפה ואותה דת, מה שמגדיל את הדמיון בין המדינות, במיוחד בהשוואה לאירופה.

המלחמה הבינלאומית העקובה מדם האחרונה שהתפרצה בין מדינות דרום אמריקה הייתה מלחמת הברית המשולשת (או מלחמת פרגוואי) בין השנים 1864-1870. במלחמה זו פרגוואי נלחמה נגד ברזיל, ארגנטינה ואורווגאי ב-3 חזיתות, ופרגוואי איבדה כ-90% מאוכלוסיית הגברים שבה! למען ההגינות יש לציין שהאחוז הגבוה של התמותה נבע גם מתנאי היגיינה גרועים, ומזון מקולקל שגרמו למיתות במספרים אדירים.

צילום: Unsplash

למעשה, נראה שהמלחמה נבעה בעיקר מהמתחים בין ברזיל לארגנטינה על ההגמוניה האזורית. כתוצאה ממתיחות זו וממלחמת ברזיל-ארגנטינה בתחילת המאה ה-19, נולדה מדינת אורוגוואי כדי שתהווה כחוצץ בין שתי המדינות העוצמתיות ביבשת, אך המתחים המשיכו להתקיים. כשברזיל פלשה לאורוגוואי שוב בשנת 1864, והתערבה בממשלה שלה, פרגוואי החליטה להגיב והכריזה על מלחמה בלי לדעת שבין ארגנטינה לברזיל נכרתה ברית סודית לכיבוש וחלוקת האזור, מה שהוביל להסלמת הסכסוך במהרה.

כפי שאנו למדים מההיסטוריה, גם לארגנטינה וגם לברזיל היו שאיפות להתפתח ולכבוש עוד שטחים, אך שאיפות אלו לא באו לידי ביטוי בצעדים מלחמתיים ממשיים למעט במקרים בודדים, ורק לאחר שאותגרו על ידי מדינות שכנות. כך למשל גם במלחמת האוקיינוס השקט, בה צ'ילה השתלטה על אזורים מפרו ומבוליביה בשל המחצבים שהיו בהם, ונהרגו כ-10 אלף חיילים בתחילת שנות ה-80 של המאה ה-19. בוליביה זוכרת את המלחמה לצ'ילה עד היום, ולא וויתרה על טענותיה לאזור, אך לא נעשו צעדים מלחמתיים נוספים מאז.

צילום: jarmoluk

לפי תיאוריה פופולארית אחת, מדינות דרום אמריקה לא ששו לצאת למלחמה, והן היו ענייניות כאשר בחרו לעשות כן. הדמיון בין המדינות היה גדול מהשונות ביניהן, ולמרות שצרכי המדינה עלו על צרכי השכנה, ככל הנראה השפה, התרבות וההגירה ההדדית בין המדינות גרמו לקשר הבינלאומי להישמר. כמו כן מדינות דרום אמריקה שיצאו לעצמאות, נאלצו לבנות את עצמן ואת כלכלתן, ולכן היו עסוקות במאבקים ומתחים פנימיים רבים שככל הנראה גרמו ל-150 השנים האחרונות להיות "שקטות" במונחים בינלאומיים.

Article author

150 שנים של שקט: מהו הסוד הדרום אמריקאי לשלום אזורי?

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

הנצפים ביותר

‎למעלה

אהבתם את התכנים שלנו?לחצו לייק וקבלו עדכונים שוטפים