תרבות ופנאי

10 טיפים שחייבים לדעת לפני שמגישים תביעה

כולנו מכירים את זה שמישהו מעצבן אותנו, והדבר הראשון שעובר לנו בראש הוא "יכולתי לתבוע אותך". אבל לפני שממהרים לתבוע, חייבים לקחת כמה דברים בחשבון..

אנחנו חושבים שאנחנו מאוד מודעים לזכויות שלנו, ויודעים מה מגיע לנו ומה אסור לאחרים לעשות, אז הרבה פעמים אנחנו ממהרים להכריז שיש לנו מה שנקרא בשפה המשפטית "עילת תביעה", או במילים פשוטות – סיבה לתבוע. אבל מה שאנחנו שוכחים זה שלפני שממהרים לצאת בהכרזות ואפילו לפני שמגישים תביעה בגלל כל סיבה שהיא, יש כמה דברים שאסור לפספס בהם.

1. מה העילה שלך?

לפני כל תביעה הדבר הראשון שחייבים לעשות הוא להגדיר למה אתם רוצים לתבוע, מה הסיבה ומה גורם לכם לחשוב שמגיע לכם פיצוי מהצד השני. לפני שנכנסים בשערי בית המשפט תצטרכו להבין מהי מטרתכם, ועוד לפני שאתם פונים לעורך דין, תגדירו לעצמכם קודם כל מה אתם רוצים לקבל. זה יעזור לו להבין את המקום ממנו אתם מגיעים, ואולי אפילו ייתן כיוונים לעילות תביעה נוספות שקשורות לעילה המקורית.

צילום: witwiccan

2. עו"ד מקצועי/ת

הכוונה גם למישהו שמבין על מה הוא מדבר, אבל יותר מזה – מישהו שמתמחה בתחום שאתם רוצים לתבוע בו. כמו שלא תלכו לשף כדי לטפל בפציעה, כך גם לא רצוי שתלכו לעורך דין לנזקי גוף כדי להגיש קובלנה פלילית. אז בקיצור, צריך לבחור את העורך דין המקצועי, שגם נמצא בתחום שרלוונטי לתביעה שלכם.

3. חוות דעת שנייה

יש אנשים שיגידו מה שתרצו לשמוע כדי לסגור עסקה. אבל זה שאתם חושבים שיש לכם סיבה לתבוע, לא אומר שעורך דין יחשוב ככה. תמיד כדאי להתייעץ עם יותר מאיש מקצוע אחד, והשלב שלפני הגשת תביעה לא שונה. אל תתפשרו על האדם הראשון שיסכים לייצג אתכם אם אין לכם "קליק" איתו. אין שום בושה בחוות דעת שנייה ולפעמים היא אפילו רצויה.

צילום: geralt

4. הקשבה לעורך הדין, בעירבון מוגבל

כשאנחנו משוכנעים בצדקתנו קשה לפעמים להקשיב למי שאומרים לנו אחרת, או אפילו למי שאומרים לנו לעצור ולחשוב על הדברים בכובד ראש. אבל האדם שאסור לשכוח להקשיב לעצתו הוא מי שבחרתם כעורך הדין שלכם (בעירבון מוגבל כשצריך). קל בדיעבד להאשים את העורך דין אם משהו לא יצא כמו שציפיתם – אבל צריך לדעת להקשיב לעצות של הגורם המקצועי בזמן אמת, אפילו אם הוא אומר דברים שלא בא לכם לשמוע.

5. איסוף מידע וראיות

אחד הדברים החשובים לפני כל תביעה הוא איסוף הראיות. עורך הדין ינחה אתכם אילו מסמכים עליכם להשיג, אבל חשוב שגם תיקחו יוזמה ותהיו מסודרים – כל מה שקשור לסיבה שבגללה אתם רוצים לתבוע, יכול להיות חשוב ורלוונטי לכתב התביעה או לגילוי המסמכים. ספרו על המסמכים לעורך הדין וודאו שהוא מכיר אותם.

צילום: ohioduidefense

6. מעורבות

מתקשר לסעיף הקודם אבל נפרד ממנו. חשוב להיות מעורבים בכתב התביעה ולעבור עליו לפני ההגשה. חשוב גם להשלים לעורך הדין פרטים שהיו חסרים לו בכתיבה ולתקן טעויות שנפלו. ולמרות זאת, תסמכו על שיקול דעתו כשהוא אומר לכם אילו פרטים יותר חשובים בשלב הראשון ואילו פחות. אל תשכחו להזכיר לו אותם פרטים חשובים גם בשלב הבא של ההליך.

7. אסטרטגיה

לא פותחים במלחמה לפני שחושבים כמה צעדים קדימה, ומציבים מטרה. יש מהלכים מיידיים, שיושפעו מהחלטות בית המשפט ומפעולות הצד השני, אבל תמיד צריך לזכור את המטרה הסופית ולפעול כדי להשיג אותה. לצורך העניין אם אתם מגישים תביעה על 200 אלף שקל במטרה להשיג 50 אלף שקל והתנצלות מהצד השני, אם מציעים לכם פשרה בסכום דומה, כדאי לקחת אותה.

8. תמיכה

תביעה זה סכסוך שעבר הסלמה, וכמו כל סכסוך שעולה שלב, גם כאן המעורבות הנפשית שלנו גדלה. על כן, חשוב שתהיה לנו מערכת תמיכה מסביב שתדע מה עובר עלינו ואולי אפילו תעזור לנו במה שאפשר. ניהול תביעה לבד לחלוטין מצריך הרבה כוחות נפשיים, ואין סיבה שתצטרכו לעבור את זה לבד.

צילום: succo

9. נכונות לפשרה

לפעמים תביעה היא רק כלי כדי להשיג פשרה, שלא הצלחתם להגיע אליה לפני הגשת התביעה. כמו ביחסים בינלאומיים, יש ארגז כלים במשא ומתן שאפשר להשתמש בו, אבל צריך לדעת איך. לא אחת יקרה שכשתגיעו למבוי סתום, תאיימו בתביעה ואולי אף תגישו תביעה כדי לצאת מהמבוי הסתום ולקדם את התהליך. במקרה הזה צריך לזכור מה הייתה המטרה של הגשת התביעה, ולא סתם הרוב המוחלט של התביעות מסתיימות בפשרות.

10. סבלנות

מערכת המשפט בישראל איטית, והסיבה העיקרית היא ריבוי התביעות שמוגשות שלא לצורך. ישנם הרבה סכסוכים שיכולים להיפתר בקלות אם הצדדים היו מתקשרים יותר טוב ביניהם לפני שהם איבדו את האמון. אז לפני שאתם מגישים את התביעה כדאי לקחת נשימה עמוקה, לספור עד 10, ואם החלטתם ללכת על זה בכל זאת – תהיו סבלניים.

צילום: Clker-Free-Vector-Images

Article author

‎תגובה אחת

  1. Pingback: מהן הסיבות שבגינן ניתן להגיש תביעת נזקי רכוש? | בלוג העצומות של ישראל

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

הנצפים ביותר

‎למעלה

אהבתם את התכנים שלנו?לחצו לייק וקבלו עדכונים שוטפים