תאנה וצרעה
טבע וחיות

חולים על תאנים? יש משהו שכדאי שתדעו

לפי היהדות פרט לארבה שאר החרקים אינם כשרים ואסורים למאכל. אבל האם כל פעם שאנחנו אוכלים תאנה, למרות שהיא אחת משבעת המינים, אנחנו אוכלים אותה בתוספת צרעה?

צילום: Pixabay

רבות סופר על עכבישים וחרקים אחרים שאנו אוכלים בלילה, בזמן השינה. אבל עניין הצרעות בתאנים פחות מוכר. כאן לא מדובר בתאונה בלבד, אלא בחלק בלתי נפרד ממחזור החיים של התאנה ושל הצרעה יחדיו.

צילום: Visual Hunt

האבולציה מלמדת אותנו שהבסיס הקיומי של כל יצור חי על פני כדור הארץ הוא להעמיד צאצאים. רוב הצמחים עושים זאת בעזרת פרחים, אלו הם איברי הרבייה שלהם. לאחר הפריית הפרחים הם הופכים לפירות, מהם ינבטו הזרעים. לפרחים אין יכולת תנועה ולכן על מנת שפרח נקבי ופרח זכרי "יפגשו" יש צורך במתווך. במקרה של התאנה המתווך היא צרעת התאנה. פרי התאנה שאנו מכירים הוא מעין פרח הפוך (דמיינו פרח שהופכים אותו כמו גרב). אברי הרבייה של התאנה נמצאים בתוך "פרי" התאנה. כדי שהצרעה תוכל להעביר אבקנים מפרח זכרי לפרח נקבי היא צריכה קודם כל להגיע אל הפרחים. כאן נכנס לתפקיד הנקב שכולנו מכירים בקצה התאנה, דרכו משתחלת נקבת הצרעה כדי להגיע לפרחים. הצרעה משתחלת בקושי רב דרך התעלה ולרוב מאבדת את כנפיה בדרך. הצרעה נחושה להיכנס לתוך התאנה לא משום שהיא מרגישה צורך עז לעזור לתאנה בהפרייתה, גם לא בגלל הצוף המתוק. לצרעה יש את אותו "רצון" בסיסי כמו של התאנה. היא רוצה להעמיד צאצאים.

צילום: Martin Cooper Ipswich

הצרעה תכנס לתאנה ותטיל ביצים בכמה שיותר פרחים קטנים בתוך התאנה, על הדרך היא תפרה את הפרחים. בכך התאנה תעמוד במשימתה להעמיד דור המשך. התאנה בתמורה תשמש "פגייה" לצרעות ותגן עליהם. לאחר שהצרעה הטילה את הביצים, גם היא תעמוד במשימתה. מותשת ולפעמים חסרת כנפים, הצרעה לרוב לא מצליחה לצאת מהתאנה, שם היא גוועת לרעב ומתה. אם זה לא הספיק לכם, לא הרבה זמן אחר כך יבקעו הזכרים, אלו יפרו את הנקבות בעודן בביצים. אבל גילוי העריות הוא לא החלק הנורא בסיפור. מיד לאחר מכן יחפרו הזכרים תעלות זעירות דרכן הנקבות יצאו כשיתבגרו. הנקבות ימצאו תאנה חדשה וידאגו להמשך השושלת, של הצרעות ושל התאנים. הזכרים נולדים עיוורים ובלי כנפים, בכך נגזר עליהם למות בתוך התאנה, אל דאגה, להם זה לא מפריע. הם ביצעו את המוטל עליהם ודור חדש של צרעות יגיע לעולם בזכותם.

אם נושא זה מדאיג או מבחיל אתכם, כדאי שתדעו שהתאנה מפרישה חומרים אשר מפרקים כמעט לחלוטין את הצרעות שנשארו בפרי. הקראנצ'יות שלפעמים מורגשת מגיעה מהזרעים ולא משום דבר אחר. בנוסף, תאנים אשר גדלות במסגרות חקלאיות לעיתים כלל לא מכילות זרעים, הן מבשילות ללא צורך בהפריה, לכן אם המגדל הצליח למנוע כניסת צרעות, לא יהיו שם כאלה. ואם אכלתם תאנה מהטבע לפחות תדעו שזכיתם במנת חלבון טובה ובריאה. בתאבון ולבריאות.

Article author

חולים על תאנים? יש משהו שכדאי שתדעו

0 Comments

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

הנצפים ביותר

‎למעלה

אהבתם את התכנים שלנו?לחצו לייק וקבלו עדכונים שוטפים