תרבות ופנאי

פארקור: התרגולת הצבאית שכבשה את העולם

פארקור הוא ספורט שנוי במחלוקת בגלל הסכנות הרבות שכרוכות בו. אבל בואו נודה באמת, מי מאיתנו לא היה רוצה לקפוץ על קירות ולדלג על בניינים?

צילום: hugorouffiac

כולנו היינו רוצים לקפוץ על קירות לפעמים ולדלג ממקום למקום במהירות. זה היה חוסך זמן, זה היה כושר טוב וזה היה נראה מגניב. פארקור הוא ספורט שבו אנשים עושים בדיוק את זה. על פי ההגדרה, הספורט כולל תנועה במהירות באזור עירוני לרוב, תוך התגברות על מכשולים, ריצה, קפיצה וטיפוס. אבל בפועל, מדובר באמנות לחימה בלא לחימה.

הספורט פותח בעקבות אימוני צבא בהם אנשים נדרשו לעבור מסלולים במהירות וביעילות, לרבות עלייה לגבהים ופיתוח יכולות גופניות כדוגמת גמישות, זריזות ותגובה מהירה. המילה מגיעה מצרפתית, מהתרגום של "מסלול מכשולים" כפי שהוצע על ידי ג'ורג' הברט, שהיה מחנך ומורה צרפתי פורץ דרך בתקופת מלחמת העולם הראשונה. מי שמתרגל את הספורט נקרא "טראקור" (traceur) ואישה המתרגלת את הספורט נקראת "טראקוס" (traceuse), שניהם מגיעים מהפועל הצרפתי ל"סולל דרך".

צילום: Dawid "Ray" Friebe

הברט הציע שיטה אתלטית בהתבסס על מודלים של שבטי ילידים באפריקה, אותם פגש כשטייל באפריקה. מטרתו הייתה להביא את גופם של החיילים למידת גמישות, זריזות וסיבולת שתסייע להם בקרב בשילוב עם אומץ ואלטרואיזם. שלושת הכישורים הבסיסיים אותם פיתח הברט היו אנרגיה (כוח רצון, אומץ), מוסר (סיוע, כבוד) וגופני (שרירים ונשימה). שנים לאחר מכן, ריימונד בל, בנו של חייל צרפתי בוויטנאם, ואם וויטנאמית, פיתח מסלול משודרג כדי לפתח את יכולותיו הפיזיות. בנו של ריימונד, דויד בל, שנולד ב-1973 נחשב למייסד הרשמי של הפארקור.

דויד בל, והקבוצה אותה ייסד, התאגדו כדי להעמיד את עצמם במבחנים גופניים ונפשיים. כך למשל, הם התאמנו בלי מים או מזון, וישנו על הרצפות בלי שמיכות כדי להתגונן מפני הקור, ונאסר עליהם להתלונן. הקבוצה התרחבה לאורך השנים, אך תמיד הדגש היה להישאר צנוע ולא להתנשא על מתרגלים חדשים. הקבוצה נקראה "יאמאקאסי", שבשפת הלינגלה המדוברת בקונגו, משמעותה "גוף חזק, נפש חזקה", ובקרב דוברי הצרפתית "אנרגיה גבוהה".

צילום: Erháld

בתרבות הפופולארית

רק בשנת 1997, לאחר שקבוצתו של דויד הופיעה בטלוויזיה הצרפתית, הספורט תפס תאוצה ופופולאריות והקבוצה הוזמנה על ידי הבמאי המצליח לוק בסון להופיע בסרטו משנת 2000 "טקסי 2" והבמאי אף ביסס סרט שלם עליהם, "יאמאקאסי" משנת 2001. בעקבות ההצלחה, דויד בל ושותפו סבסטיאן פוקן עזבו את הקבוצה כדי לפתח את הפארקור. בעקבות סרט דוקומנטרי על הספורט משנת 2003, התפתח המונח "הריצה החופשית", וסבסטיאן פוקן החליט לפתח אותו ולהבחין אותו מפארקור בכך שהגישה מאפשרת יותר ביטוי עצמי, ותנועות אקרובטיות למען היופי בלבד.

למרות שאין "תנועות" מקובלות, ישנם מהלכים נפוצים בפארקור. כך למשל, קפיצה מעל מכשולים, קפיצה ונחיתה על חפצים עם שטח פנים קטן, קפיצה ונחיתה עם הרגליים על משטח אנכי, שימוש בגלגול לצורך ספיגת הדף מנפילה, טיפוס על קיר באמצעות ריצה ודחיפה באמצעות הרגליים, והיתלות מסולם אופקי ומעבר למצב של עמידה מהצד השני שלו.

אחת הביקורות על הספורט היא הסכנות שאנשים חושפים את עצמם אליהם במהלך התרגול ומרצון. בשל הפילוסופיה של הספורט, מתרגלים שלו רואים בפציעה במהלך תרגול, כסטייה מהפילוסופיה והעדר שליטה עצמית, כיוון שבפארקור, יש להסתמך רק על מה שיש לך שליטה עליו, הידיים והרגליים שלך. עם זאת, חלק מהמבקרים טוענים, שהרבה פציעות אינן מדווחות. מנגד, ישנן עדויות משמעותיות לכך שהפארקור מסייע בהפחתת פציעות דווקא, וברמה הנפשית מסייע לאנשים לעמוד במטרות.

פארקור הפך לספורט מאוד פופולארי בעיקר בסרטי אקשן, ובמאים בוחרים להעסיק מתרגלי פארקור לצורך פעלולים, כשאחד המפורסמים בהם הוא המרדף בסרט "קזינו רויאל" משנת 2006 (מסרטי ג'יימס בונד). בשנת 2009 MTV הפיקה תחרות ריאליטי בשם "אתגר הפארקור האולטימטיבי". גם במשחקי מחשב הספורט הפך לפופולארי, כך למשל בסדרת המשחקים Assassin's Creed (אמונת המתנקש). וסדרת המשחקים Mirror's Edge הוא משחק אקשן שפותח בהשראת פארקור והופץ לראשונה בשנת 2008. כך גם, השחקן ששיחק את ספיידרמן בסרט "קפטן אמריקה: מלחמת האזרחים", טום הולנד, הוא מתרגל פארקור, וידוע בפעלולים אותם הוא מבצע בעצמו.

Missing the sunshine. This was the day of my 4th audition for Spiderman.

A video posted by ✌️ (@tomholland2013) on

למרבה האירוניה, דווקא התרגולת הצבאית שממנה צמח הספורט, יצאה משימוש בצבא עד לאחר שהפארקור התפרסם ברחבי העולם בשנות ה-2000. בשנת 2009 התפרסמו מספר ידיעות על כך שחילות שונים (כדוגמת המארינס בארה״ב) נעזרים במתרגלי פארקור כדי ללמד את החיילים כמה כישורים שיוכלו לסייע להם בשטח.

צילום: dongabito

Article author

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

הנצפים ביותר

‎למעלה

אהבתם את התכנים שלנו?

לחצו לייק וקבלו עדכונים שוטפים